Donderdag 17 augustus zijn wij  gesloten.

 

Op maandag tot en met zaterdag kunt u melk halen tussen 15.15 uur en 16.15 uur. ( dit heeft te maken met het nieuwe ophaalschema  van de melk)

Om de versheid van onze melk te kunnen garanderen tappen wij rechtstreeks uit de tank.

Tevens verkopen wij bij voldoende beschikbaarheid Biest.

Prijzen:

1 liter melk                                     0,80

1 bakje (= +/- 1 liter)biest             2,50

 

Het liefst zien we dat u een eigen verpakking meeneemt, maar mocht u dit vergeten zijn dan hebben wij ook (1 liter) flessen te koop voor 50 cent. (dit zijn geen statiegeldflessen)

 

Wist u dat we ook gedroogde mest voor uw tuin- en potplanten verkopen.





RECEPTEN VOOR BIEST

Het wellen van Biest

Ingrediënten en benodigdheden;

Biest (ingevroren of vers)                                 Grote pan met dikke bodem

Beschuit                                                                               Houten spatel

Suiker


Werkwijze;

Doe de biest in de pan en verwarm langzaam, steeds roeren, goed over de bodem. Laat de biest zeker niet koken! Dan gaat ze schiften en is het mislukt.. Als de biest wat dikker wordt, is ze goed geweld. De biest blijft als het ware aan de houten pollepel "kleven". Nu overgieten in een andere (koude) pan of in een teil met bodem koud water zetten.

Doe een beetje warme biest in een diep bord, beschuitje erop, naar smaak suiker/kaneel of honing erbij. Koude biest eten kan ook. Of met zout erover. Of met chocoladepoeder erdoor, bijv. Nesquick.

Biest pannenkoeken

Ingrediënten en benodigdheden;

3/4 liter Biest (ingevroren of vers)                       koekenpan

400 gram bloem                                                       spatel

2 eieren


Werkwijze;

Klop de biest met de bloem en de eieren tot een glad beslag. Bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.

Lekker met suiker of stroop..



Lariekoek

Ingrediënten en benodigdheden;

1/2   liter Biest (ingevroren of vers)               ovenschaal of goed dichte

basterdsuiker                                                      springvorm      ø 20 cm                                             


Werkwijze;

Stel de hete lucht oven in op 100 graden.

Giet de biest in een ovenschaal. Na 30 minuten is de temperatuur van de biest ongeveer 60 graden. Bij 70 graden verandert de biest pas van structuur. Er onstaat een gele vel, maar hieronder zit nog steeds dunne biest. Na 60 minuten op 100 graden is de biest veranderd in een koek. Bestooien met suiker en in punten snijden.


Refoeliekoeken

Ingrediënten en benodigdheden;

1   liter Biest (ingevroren of vers)                   3 plakken ontbijtkoek

25 gram krenten en 25 gr rozijnen                 2 eieren

2 el bruine basterdsuiker                                 ½ ei

Kaneel naar smaak                                             flensjes                                          


Werkwijze;

Doe de biest in een pan en laat de biest op een vlamverdeler op laag vuur 30 min wellen. Laat de gewelde biest even rusten en giet het vervolgens door een kaasdoek. Wat overblijft heet wrongel. Laat de plakken ontbijtkoek even drogen in een warme oven en kruimel ze fijn. Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken. Roer dan de wrongel, de verkruimelde ontbijtkoek, de krenten en rozijnen met de bruine basterdsuiker, de kaneel en het ei goed door elkaar.
Bak vervolgens flensjes, leg op ieder flensje een paar lepels van het biestmengsel en sla de flensjes dubbel. Refoeliekoeken kunnen zowel warm als koud worden gegeten.


Custard van biest met crumble

Ingrediënten en benodigdheden;

300 ml Biest (ingevroren of vers)                       1/2 vanille stokje                                        Grote pan met dikke bodem

rasp van 1 limoen                                   40 gr honing                              Houten spatel

250 gr aarbeien(in 4 gesneden)                              4 eetl rabarber compote                                      Thermometer

5 ragfijn gesneden muntblaadjes

voor de crumble; 50 gr boter,50 gram amandel, 50 gr witte basterdsuiker, 50 gram bloem en snufje zout

Werkwijze;

Crumble; Meng alles tot een kruimelig deeg en bak dit op 160 graden. ( hete lucht oven, ongeveer 9 minuten)

Custard;

Verwarmde biest met honing, vanille en de limoenrasp tot 75 graden.

Blijf roeren tot deze dikker word, zeef de massa en laat deze opstijven in de koelkast.

Marineer de aardbeien met de rabarbercompote en de munt.

Schep de custard in een kommetje en maak deze af met de cruble en de aardbeien.