De Heihoeve BV

LAATSTE NIEUWS; bijgewerkt op 30 mei 2019


Het voorjaar is alweer bijna voorbij dus zijn er al weer heel veel bewerking in het land gedaan. Het uitrijden van de mest is begin maart gestart en daarbij is ook weer goed gelet op de weidevogels. Dit jaar hebben we gebruik gemaakt van een speciale paddestoel die over de nesten geplaatst kon worden. Net voordat de trekker met de slangen het perceel in rijd heeft Louis alle nesten afgedekt. Direct daarna worden alle paddestoelen weer verwijderd en kunnen de vogels weer bij hun nest komen. Er is dit jaar hierdoor niet een nest beschadigd en zo hopen we op weer veel jonge dieren.

Ook is er begin april ,een pers-excursie geweest om zo te laten zien hoe we in de alblasserwaard met de weidevogels om gaan. Omdat we voor deze journalisten een presentatie is gemaakt hebben we het goed kunnen uitleggen. Filmpjes hierover en onze presentatie zijn terug te vinden op het tabblad video's

Na het uitrijden van de mest zijn we begonnen met de percelen klaar te maken voor de weidegang en natuurlijk de start van het kuil-seizoen. Op 6 april zijn de melkkoeien naar buiten gegaan. Niet met het allermooiste weer maar toch vonden ze weer heerlijk buiten. Dit jaar zijn onze adoptievrienden uitgenodigd om te komen kijken, en ze waren er bijna allemaal. Met een speciaal daarvoor gemaakte "tribune" konden ze alles goed zien zonder dat de koeien erdoor gehinderd waren.

Ook de eerst snede is weer helemaal binnen. Door de nawerking van de droogte van afgelopen zomer en de weinige regen die we tot nu toe hebben gehad is de opbrengst ongeveer 30% lager dan voorgaande jaren. We hopen dat de zomer dit jaar dan ook een hoop kan goedmaken.

Dit Jaar hebben we wat scholing betreft wel een primeur gehad. Het landelijk examen voor het VMBO had als onderwerp koe. VMBO Wellantcollege uit dordrecht heeft de examens dan ook op ons bedrijf afgenomen. Gelukkig was het onderwerp niet helemaal onbekend omdat de school zelf ook 2 koeien heeft en ze al eerder op excursie waren geweest. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of de leerlingen geslaagd, maar we zullen voor ze duimen.

Omdat op 1 juni wereld melkmelkdag is, heeft Pauline de basisscholen in de buurt uitgenodigd om een kijkje te nemen op de boerderij. De laaste week van mei zijn er 3 dagen lang groepen met kinderen geweest. Zij hebben een rondleiding gehad en mochten de kalfjes de brokjes voeren. Na een kleine pauze met een lekker glaasje melk mochten alle kinder op de foto in de trekker. Nadat ze uitgekeken waren hebben alle kinder een kleurplaat meegekregen die ze op school konden inkleuren. Wij vonden het leuk om te doen en als ik de kinderen en de juf mag geloven was het zeker een succes. Ander scholen volgen nog in juni.